Binnen drie weken moet er duidelijkheid zijn omtrent de toekomst van de Nederlandse tak van het failliete MS Mode. Volgens curator Cees de Jong zijn er meerdere gegadigden voor de overname van de keten of delen ervan en is het zaak dat er “tempo wordt gemaakt”.

Dat zei hij maandag tegen persbureau ANP. Uiterlijk begin september moet duidelijk zijn of een doorstart wel of niet kan.

De Jong liet zich niet uit over het precieze aantal partijen dat interesse heeft in MS Mode. “Het zijn er in ieder geval meer dan twee of drie”, zei hij wel. Volgens de curator zien veel partijen dat MS Mode een meerwaarde heeft in de winkelstraat. Zij weten echter ook dat veel modezaken niet voor niets in de problemen zijn gekomen.

Banen behouden

De Jong sluit niet uit dat de organisatie MS Mode in delen verkocht zal worden. “Het mooiste zou zijn als een partij alles wil overnemen. Maar MS Mode is een vrij grote organisatie, dus ik ben niet verbaasd als er een partij is die delen van de keten in de eigen organisatie wil inpassen”, stelde hij.

De Jongh zei verder dat alles in het werk wordt gesteld om zo veel mogelijk banen te behouden. In de 130 winkels van MS Mode in Nederland werken 935 mensen.

Akkoord met Rabo

Sinds maandag zijn de winkels en de webshop van MS Mode weer open. Op zondag gold dit al voor een aantal filialen. Dit is mogelijk omdat de curatoren en Rabobank een akkoord hebben gesloten over de voortzetting van MS Mode tijdens het faillissement. Dat werd vorige week uitgesproken, nadat op 5 augustus uitstel van betaling was aangevraagd.

Rabobank heeft naar verluidt zo’n 30 miljoen euro in MS Mode gestoken en is na de Belastingdienst de grootste schuldeiser van het modebedrijf. Rabo sloot met de bestuurders van MS Mode een deal dat het alle inkomsten uit de winkelverkoop mocht houden, inclusief de 21 procent btw op alle artikelen.

Onhoudbare situatie

Dat resulteerde in een onhoudbare situatie. MS Mode moest kosten maken om de winkels open te houden, maar zag alle omzet naar Rabobank gaan. De schulden van de modeketen namen daarom toe. Voor het uitbetalen van de salarissen was geen geld meer. De bewindvoerders van MS Mode voerden gesprekken met Rabo over een andere verdeling van inkomsten, maar die draaiden aanvankelijk op niets uit.

Nu er wel een akkoord is, zijn de filialen van MS Mode weer open. Daarmee lijkt een doorstart weer dichterbij. Het stilleggen van een failliet bedrijf maakt het voor potentiële kopers doorgaans minder aantrekkelijk om nog met die onderneming verder te gaan.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl